10.01.2017 11:34

Kerrostalohuoneiston omistaja on usein epävarma siitä, vastaako hän omistamansa osakkeen sähköistyksestä vai ei. Tästä syystä vastuuta remontoinnista heitellään osakkeen omistajan, isännöitsijän ja taloyhtiön hallituksen välillä. Karkeasti voisi kuitenkin sanoa, että huoneiston omistaja vastaa oman huoneistonsa sähköistyksestä muilta osin paitsi rakenteiden sisällä olevista johdotuksista.

img_4911

Kuva 1. Etenkin keittiössä sähköä tarvitsevien kodinkoneiden määrä on kasvanut huomattavasti.

Parhaimmin ja helpoimmin uusimistarpeen tunnistaa toistuvasti palavista sulakkeista, koska sähköistystä ei vielä 70-luvullakaan tehty vastaamaan nykyajan sähkölaitteiden määrää. Tämä näkyy myös jatkojohtojen jatkuvana käyttönä arjessa, koska huoneistojen pistorasioiden määrä on vähäinen. Sähköremontin yhteydessä pistorasiat vaihdetaan uusiin vikavirtasuojattuihin pistorasioihin ja niiden määrää voidaan tarvittaessa lisätä. Kodin sähkölaitteiden lisäännyttyä myös vanhan sähköpääkeskuksen teho saattaa kerrostalohuoneistoissa jäädä liian vajaaksi, jolloin sähkökeskus on hyvä uusia enemmän kuormaa kestävään keskukseen. Samalla myös keittiön sähkölaitteet voidaan uusia turvallisemmiksi ja energiatehokkaimmiksi sekä palovaroittimet voidaan vaihtaa verkkovirralla toimiviksi.

img_4912

Kuva 2. Johdotus uusittu  huomaamattomana pintavetona lattialistan päällä. Samalla lisättiin pistorasioiden määrää vastaamaan nykytarpeita.

Vanhemmissa kerrostalohuoneistoissa on siis pääpiirteittään samat ongelmat sähköistyksen suhteen kuin vanhoissa omakotitaloissakin. Sähköremontin yhteydessä valaistuksen riittävyyttä ja tehokkuutta on syytä tarkastella ja se voidaan helposti päivittää vastaamaan asukkaan tarpeita ja vaatimuksia. Sähköremontin teettäminen lisää huoneiston turvallisuutta ja paloturvallisuutta sekä mukavuutta ja käytettävyyttä. Sähkösaneerausta tai -remonttia ei välttämättä kannata ajatella jonkin muun remontin yhteyteen, vaan se on helposti ja nopeasti toteutettavissa omana remonttinaan. Kerrostalon sähköremontista täytyy tehdä kirjallinen ilmoitus taloyhtiölle ja SÄHKÖSANEERAUS auttaa asiakastaan näissä asioissa tarvittaessa.