05.10.2016 14:58

Useimmiten sähköremontin yhteydessä kotiin asennetaan älypalovaroitin. Älypalovaroitin on uusi suomalainen, patentoitu keksintö, jossa hyödynnetään rakennuksen sähköverkkoa. Reagoidessaan savuun, älypalovaroitin laukaisee sähkökeskuksessa olevan vikavirtasuojakytkimen, jolloin sähköt katkeavat ennaltavalituista kohteista. Vaaran ollessa ohi sähköt palautuvat normaaliksi, kun vikavirtasuojan vipu nostetaan normaaliasentoon. Vikavirtasuojakytkin itsessään toimii suojana sähköiskuja vastaan ja sijaitsee sähkökeskuksessa. Lähes poikkeuksetta sähköpalot syttyvät siten, että savua muodostuu useita minuutteja ennen kuin varsinainen palo syttyy. Kun älypalovaroitin havaitsee savua, se katkaisee sähköt valituista kohteista kuten esimerkiksi keittiöstä tai saunasta. Tällä tavoin saadaan ehkäistyä tulipalon syttyminen. Esimerkiksi liesipaloa edeltävä savuava vaihe kestää noin 20 minuuttia. Havaitessaan savua älypalovaroitin katkaisee sähköpaloa aktivoivan sähkövirran ja savunmuodostus hiipuu. Paloviranomaisten antama palaute järjestelmästä on ollut erittäin positiivista.

fidepro

Ennen 90-lukua rakennetuissa omakotitaloissa, joiden sähköistys on alkuperäisessä kunnossa, ei ole vikavirtasuojausta eikä suojamaajohdinta. Jotta älypalovaroitin voidaan asentaa myös vanhoihin taloihin, täytyy myös sähköistys uusia. Sähköremontin yhteydessä älypalovaroittimen asennus ei aiheuta juurikaan lisätöitä.

Perinteiseen palovaroittimeen verrattuna älypalovaroitin on jo itsessään pelastava. Nimittäin tavanomainen palovaroitin ei voi ehkäistä savuavan sähkölaitteen syttymistä tulipaloksi. Pelkkä hälytyspiippaus ei auta, mikäli kukaan ei ole siihen reagoimassa. Verkkovirtainen älypalovaroitin katkaisee virran savuavalta sähkölaitteelta ja ehkäisee tulipalon synnyn.